Oprašte pas a pořiďte si víza

Jak jsme stáli dlouhé fronty

Po Evropě vám dnes již stačí občanka nebo řidičák. Do Thajska navíc potřebujete platný pas, turistická víza a různé další dokumenty k prodloužení pobytu.

Opravdu nedoporučujeme nechat kontrolu cestovních dokladů na poslední chvíli.

  • Zaprvé je dost možné, že díky volnému pohybu po zemích Evropské unie jste zapomněli, kam jste váš cestovaní pas uklidili. Přesně taková situace nás málem stála infarkt, a úplně první výlet do Thajska v prosinci 2013 byl těžce v ohrožení.
  • Zadruhé zjistíte, že pas má taky nějakou expirační lhůtu a je třeba prodloužit jeho platnost. Pas musí platit 6 měsíců po vstupu do cizí země.

To vše zabírá dost času a při rychlosti vyřizování žádostí na českých úřadech klidně prošvihnete vlastní odlet.

pas

Oprašte cestovní pas

  1. Najít cestovní pas
  2. Zjistit jeho platnost
  3. V případně potřeby prodloužit platnost pasu na příslušném úřadě
  4. Udělat si několik kopií pasu. Hlavní stranu s fotkou a číslem pasu
  5. Pořídit si u fotografa pasové fotky, budou se hodit

Do Thajska potřebujete vstupní víza. Ty vám stačí na pobyt do 30 dnů. Na delší dobu máte nejlepší nechat si na Thajské ambasádě v Praze udělat turistická víza na 60 dní za 800 Kč na osobu. Ambasáda se nachází na adrese: Romaina Rollanda 3/481, 16000 Praha 6- Bubenec.

pas

Turistické vízum má platnost 3 měsíce od data vydání. To znamená, že do země můžete vstoupit do 3 měsíců od data vydání. Ode dne vstupu do země se vám počítá 30 nebo 60 dní povoleného pobytu. Stranu s vízem si okopírujte, může se to hodit.

Pořiďte si turistická víza

  1. Cestovní pas s platností min. 6 měsíců od data odletu z Thajska
  2. 1 vyplněný formulář
  3. 2 pasové fotky
  4. Rezervace zpáteční letenky

Vychytávka: Zpáteční letenku nemusíte kupovat. Stačí potvrzení o rezervaci. Některé společnosti, třeba Aeroflot, ji bez zaplacení pošlou do emailu a potom zruší.

Doba vyřízení je 3 dny až 1 týden. My jsme již tradičně nestíhali a paní na přepážce na thajské ambasádě byla nesmírně vstřícná, když pracovala přesčas a čekala, až se Robert přiřítí s právě udělanou pasovou fotkou, která nám chyběla.

pas

Třeba už jste na cestách a do Thajska se chystáte vkročit z jedné ze sousedních zemí (Kambodža, Laos, Myanmar, Malajsie). V tom případě máte coby turisté povolený bezvízový vstup na 15 dní.

U dvojvstupových víz musíte předložit výpis z účtu s minimální částkou 30.000 Kč a plán cesty.

Potřebujete prodloužit víza?

Líbí se vám v Thajsku? Dobrá zpráva! Víza si můžete prodloužit na nejbližším imigračním úřadě. Poprvé jsme prodlužovali v Chiang Mai. Je to 10 min chůze nákupního centra Airport Plaza.
Otevírací doba je od 8:30 do 16:30 každý všední den. My jsme si přivstali, byli jsme na úřadě před 8h a vyhli jsme se tak dlouhým frontám.

Thajci mají poměrně dost svátků a prázdnin, pro jistotu si předem zkontrolujte v kalendáři, že bude otevřeno.

pas

Určitě nic nezkazíte slušným a čistým oblečením. Mějte trpělivost a buďte zdvořilí. Na prodloužení víz se nevztahuje žádný právní nárok, vše záleží na libovůli imigračních úředníků.

Co je třeba k prodloužení víz

  1. Cestovní pas
  2. Departure card
  3. Pasová fotka (fotograf na počkání vám ji udělá v nákupním centru Kad Suan Kaew, Plaza)
  4. Formulář
  5. Aktuální adresa místa pobytu v Thajsku
  6. Kopie: hlavní strany pasu, současného víza, strany s thajským vízem (pokud máte), departure card

Prodloužení víz o 30 dní stojí 1400 Kč (1900 THB) na osobu.
Maximální délka pobytu v Thajsku je tedy 90 dní (60 jste si nechali udělat v ČR + prodloužení 30 dní). V případě překročení vízem povolené doby pobytu se platí pokuta ve výši 367 Kč (500 THB) za každý den nepovoleného pobytu. Celková částka však nesmí přesáhnout 14.718 Kč (20.000 THB). Opravdu si to hlídejte, jinak se taky může stát, že vás deportují a dostanete zákaz vstupu do země.

pas

Během naší cesty jsme prodlužovali už 2x. Pokaždé to proběhlo v klidu a bez potíží. Podruhé jsme prodlužovali v Krabi.

Dalším ze způsobů, jak si prodloužit „dovolenou“ v Thajsku je tzv. Visa run. Nás to zaválo do hlavního města Laosu. O tom ale až v příštím článku, na kterém se intenzivně pracuje.

Občas budete stát dlouhé fronty, tak si raději přibalte knížku nebo ipad. A hodně vody.

TIP: O výhodách 2 cestovních pasů píše Martin Rosulek z Digitálního nomádství.

icon
komentáře 3