Běžíme do Laosu pro Visa run

Když 60 dní nestačí

Vízum v pase nemilosrdně odbívá konec výletu v Thajsku. Ještě jsme ale neviděli tolik věcí! Jak to jenom udělat, abychom tu mohli zůstat další měsíc? Odpovědí je Visa run.

Visa run je cestovatelská vychytávka neboli travel hack. Na krátkou dobu vyjedete ze země a při o opětovném překročení hranic dostanete nových 30+ dní.

Pozor! Visa run je velmi oblíbený milovníky Thajska a tak není divu, že proces začala sledovat Imigrační kancelář thajského království. Dříve stačilo přejít hranice a ještě ten samý den na cestě zpátky získat nová vstupní víza. Dnes jsou úředníci obezřetnější a tak se doporučuje pobyt za hranicemi Thajska protáhnout alespoň na pár dní. Ikdyž máme kamarády, kteří se vesele vrátili ve stejný den bez problémů. Níže je návod, jak jsme to úspěšně udělali my.

Jak nás špatné ovzduší zahnalo do Laosu

Jak jste se mohli dočíst v článku Digitální nomádi zařizují pasy a víza, využili jsme možnost prodloužení víz na Imigračním úřadě v Chiang Mai.

Prodloužená víza nám však platila pouze 30 dní. Začátkem března jsme byli před problém postaveni znovu. Zároveň ale také ve městě doslova houstla atmosféra. Tamní zemědělci na jaře vypalují svá pole v okolí města olovnatým benzínem. Neptejte se nás proč. Brzy se ve městě nedá dýchat. Vízovou misi jsme pojali jako možnost zachránit si plíce a podívat se do hlavního města Laosu, Vientiane.

Visa run

Jak jsme strachy nespali

Vzali jsme to nočním busem z Chiang Mai. Autobus odjížděl v 8h večer z hlavního autobusového nádraží Chiang Mai Arcade Bus Station z Terminálu 2. Lístky jsme koupili ten den u jedné z autobusových společností v kiosku č.14. Lístek stál 666 THB (446 Kč) na osobu. Cesta měla trvat 12h. Na nástupišti jsme měli být 30min před odjezdem. První dojem byl až moc dobrý. Stervardka nám rozdala vodu, jogurt, dortík a teplé jídlo. Sedačky byly pohodlné se spoustou místa na nohy. Dostali jsme přikrývky na noc. Nechybělo WC.

Visa run

První šok přišel, když řidič hlasitě pustil thajské rádio. Jeden z velkých reproduktorů nám visel přímo nad hlavami. Thajské odrhovačky při výjezdu z města vystřídal film. To pro nás taky zrovna nebylo, pustili jsme si vlastní. Děsivější jízdu jsem nezažila. A to jsem zvyklá jezdit s mým bráchou. Téměř celá cesta vedla skrz kopce v džungli. Řidič samozřejmě spěchal, protože čas jsou peníze, a tak jel jako blázen. Krouhal zatáčky a my v horním patře autobusu sledovali okraj silnice. Měli jsme krásný výhled na blížící se smrt. Pochopitelně jsme celou noc nespali a pomyslně přibržďovali za řidiče, který, jak jsme doufali, také ještě neusnul.

Jak jsme žádali o nová víza

Dožili jsme se rána. Konečná zastávka byla v Udon Thani na autobusovém nádraží v 6h ráno. Odmítli jsme několik tuk-tuků a nasedli na minivan, který nás oba za 80 THB (53 Kč) dovezl až k mostu přátelství – Friendship bridge –poblíž města Nong Khai. Friendship bridge přemosťuje řeku Mekong a spojuje Thajsko s Laosem.

Visa run

Na thajských hranicích jsme nejdřív museli projít Immigration Checkpoint. Chtěli vidět pasy. Vyplnili jsme departure cards a dostali do nich razítka. Přes most je možné se dostat autobusem za 15 THB (10 Kč) na osobu.

Na laoské straně jsme se zařadili do fronty u přepážky “Visa on Arrival.” Jsou tam 3 pulty:

Na 1. přepážce vám dají žádost o laoská turistická víza a arrival/departure cards. U 2. pultu odevzdáte vyplněnou žádost, arrival cards, 1 pasovou fotku, pas a peníze. 30denní laoská turistická víza stojí 1.500 THB (1.005 Kč, 341 605 LAK, $35). 1 Kč je 338 LAK (Laoský kip) ke dni 16.9.2015. Pokud u sebe nemáte fotku, zaplatíte navíc $1. U 3. pultu si vyzvednete vaše cestovní doklady s novými laoskými vízy. Po poslední pasové kontrole jsme spolu s dalšími turisty nasedli do taxíku a vyrazili do hlavního města Laosu, Vientiane.

Součástí mise bylo pořídit si nová víza na další 2 měsíce v Thajsku. Šli jsme na to chytře od džungle:

  • Taxík nás od hranic zavezl rovnou na Thajký královský konzulát (Royal Thai Consulate). POZOR! Konzulát je jiná budova než Thajská ambasáda. Žádosti se podávají od 8:30 do 11:30.
  • Vzali jsme si číslo do fronty
  • Vyplněnou žádost o 60denní thajká turistická víza jsme podali u přepážky 1 – 3
  • V čekárně v hlavní budově jsme zaplatili poplatek na přepážce č.6
  • Tam nám dali lísteček, který bylo třeba ukázat při předání pasu zpátky
Visa run

Co všechno jsme potřebovali:

  1. Formulář (k dostání na konzulátu)
  2. Cestovní pas
  3. Kopie přední strany pasu 2x (kopie lze udělat přímo na místě)
  4. 2 pasové fotky
  5. Kopie stránky v pasu s laoským vízem
  6. Adresa ubytování v Thajsku. Před odjezdem z Chiang Mai jsme se domluvili s majitelem residence, ve které jsme bydleli celé 2 měsíce. Bez problémů souhlasil, abychom tuto adresu použili při žádání o nová víza. Ještě jsme ale neslyšeli, že by to někdo kontroloval.
  7. Peníze – 1.000 THB za víza za osobu (670 Kč)

Celkově trvalo vyřídit nová víza 2 pracovní dny. Výdej měl otevřeno v době od 13:30 – 15:30h. Zaplatili jsme za víza a šli. Všechno proběhlo naprosto hladce a bez front.

Jak jsme objevili malou Francii

Hlavní město Laosu, Vientiane, pro nás bylo jedním velkým, milým překvapením. Ráz krajiny se moc nezměnil. Pořád kolem nás byla džungle, ale lidé, město, atmosféra, to všecho bylo úplně jiné než v Thajsku!

Visa run

V minulosti byl Laos totiž francouzskou kolinií. Vliv Francie je tu cítit na každém kroku:

  • Jezdí se vpravo
  • Jsou tu chodníky!
  • Lidé na ulici mluví anglicky a jsou vzdělaní
  • V obchodech mají spoustu sýrů a kvalitní vín
  • Lidé jsou moc milí

Ubytovali jsme se během týdne na 2 různých místech. První 2 dny jsme si dopřáli v jednom z nejlepších hotelů. Po noční jízdě z Chiang Mai jsme si zasloužili trochu luxusu. Těch pár dní jsme strávili prací přes den a večer jsme se pěšky (díky chodníkům to bylo možné a příjemné) potulovali městem a objevovali kavárny.

Visa run
Visa run
Visa run
Visa run
Visa run
Visa run

Suma sumárum na nás Vietiane velmi příjemně zapůsobilo. Jak svůj Visa run prožil David Lörincz alias Nomád v Asii si můžete přečíst v jeho článku. Nabízí alternativní cestu z Laosu letadlem.

Vracíme se do Chiang Mai

Nazpět jsme to vzali vlastně úplně stejně jako do Laosu, jen obráceně. Den nám zkomplikovalo intenzivní pátrání po Robertově iphonu. Prošli jsme asi úplně každou kavárnu, kde ho mohl nechat. V té poslední jsme to vzdali a našli ho v mém baťohu.

Užitečná informace: Hranice jsou otevřeny již od 6h do 22h.

Z Vientiane jsme se vydali busem z Talat Sao bus station. Za oba lístky jsme dali 176 THB (22.000 LAK, 117 Kč). Před odjezdem jsme si prošli místní trhy a nakoupili ovoce na cestu. Podívali jsme se i do chudinské čtvrti, ale rychle jsme odtamtud mazali. Za necelé 3h jsme dorazili do Udon Thani. Noční bus do Chiang Mai odjížděl až za několik hodin od nákupního centra. Zašli jsme na jídlo a zasedli k práci v kavárně s internetem. Na zbytku cesty není už nic moc zajímavého. Byl březen, v Chiang Mai nebylo přes smog vidět, tak jsme odletěli na Koh Lantu.

Digitální nomádi si to zase prodloužili

Poslední z našich vízových počinů byl v rámci výletu do Krabi. Tou dobou jsme si již 2 měsíce užívali na Koh Lantě. Původně jsme měli v květnu letět do Nepálu, to ale bohužel nevyšlo. Rozhodli jsme se dopřát si v cizině ještě měsíc. Koneckonců, delší dobu jsme v Thajsku ani být nemohli.

Objednala jsem minivan od společnosti Apple Travel Lanta za 300 THB (201 Kč) na osobu. Nabrali nás před naším domem. Po 2h a 2 převozech přes záliv jsme byli v Krabi. Opět jsme neprošvihli příležitost a udělali si hezký večer. Jídlo, pití a promenáda nás zaručeně dodělaly a my usli jako nemluvňata.

Vybrali jsme si sdílený pokoj v moderním a čistém hostelu. Ráno jsme si objednali přímo v hostelu odvoz na Imigrační úřad vzdálený asi 30min. Byli jsme tam brzy ráno ještě před otevřením.

Otevírací hodiny jsou pondělí – pátek 8:30 – 16:30 s přestávkou na oběd od 12 do 13h. Trochu jsme se báli, aby s prodloužením nebyl problém, protože nám dosavadní víza vypršela právě ten den. Vzali jsme si pořadové číslo a za 15min bylo vše vyřízené.

Visa run

Potřebné dokumenty:

  1. Formulář na prodloužení turistických víz
  2. Cestovní pas
  3. Kopie přední strany pasu
  4. Pasová fotka
  5. Departure card
  6. Peníze – 1.900 THB (1.267 Kč) na osobu

Pozor! Nepřekračujte povolení vašich víz! Kromě pokuty 500 THB (333 Kč) za každý den překročení vás úředníci mohou navždy vyhostit ze země. A to byste asi nechtěli. My tedy určitě ne.

icon
Počet komentářů: 1